Immunrendszer

A szakértők egy sor dolgot fel szoktak sorolni, amikor az emberi védekező mechanizmusok kerülnek górcső alá. A sport hatása az immunrendszer erősítésre az első tesztektől, vizsgálatoktól kezdve középpontban volt és azóta is töretlen a népszerűsége ennek a teóriának.

Egészen népes az a tudományos tábor, akik azt vallják, hogy nem kell túlbonyolítani a védekező rendszer felépítését, legyen szó egy problémás, esetleg átlagos szervezetről.

Megint mások azt vallják, hogy ez mind szép és jó, ugyanakkor biztosan nem árthat, ha vitaminokkal vagy egyéb étrend kiegészítőkkel segít az ember a testének.

Akárhogy is gondolja az olvasó, tényként leszögezhető, hogy a sport nem árthat, csupán használhat. Kivétel lehet az élsport, ahol kimondottan feszegetik a sportolók a határokat, hiszen küzdenek saját magukkal és az összes többi jó eredménnyel, amit előttük már végrehajtott valaki. Nem vagyunk egyformák, így a sport hatása az immunrendszer erősítésre sem vehető általános érvényű igazságnak, vagyis érdemes kritikusan gondolkodni.