Pálinka

A történelmi időkből visszamaradt örökségekben nagyon sokszor hallunk a gyümölcspárlat készítéséről, szeretetéről. A klasszikus pálinka kifőzését azonban három szakaszra bonthatjuk. Az erjedéssel kezdődik az egész folyamat, mert a gyümölcsnek meg kell először erjednie, hogy a bomlási folyamatok megkezdődjenek. Mikor az erjedés bekövetkezett akkor következik maga a pálinkafőzés, tulajdonképpen a lepárlás. A minőségi eredmény eléréséhez természetesen kiváló alapanyag szükséges, de nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a munka során is ejthetünk olyan hibákat amelyekkel el tudjuk a pálinkát rontani. Először egy előpárlat keletkezik, de ennek az alkohol tartalma nagyon magas, ezért ezt el is szoktál önteni. A folyamat a következő, a gőz felszáll a páracsövön, majd a hűtőben lecsapódik, kondenzálódik és az eredmény természetesen a kellemes illatú és aromájú gyümölcs pálinka. A pálinkafőzés tökéletessége természetesen a részletekben rejlik és abban, hogy megfelelő szaktudás mellett hihetetlen lelkesedéssel végzik és akkor csak kiváló eredményt lehet elérni.