Váltó olajok

A volán és a pedálok mellett, a sebességváltó az, amit folyamatosan használunk a vezetés során. Ha ez nincs rendben, akkor a vezetés sokat veszíthet a varázsából. A munka is kellemetlenné válik egy makacs váltó esetén.

A váltó olajok revitalizálják a csapágyakat, fogaskerekeket és csökkentik a súrlódást az alkatrészek között. Egy bizonyos idő elteltével ezeket is, mint minden olajt, cserélni kell. A gyártók általában fel szokták tüntetni a termékeiken, hogy hány kilométer után szükséges a váltó olajok cseréje. Ennek hanyagolása esetén, az áttétel nehézkes lesz az alkatrészek számára. A viszkozitásuk miatt alacsonyabb hőmérsékleten is biztosítják a váltó kiváló működését, így élvezetesebbé téve a vezetést.

Az autók váltója rendkívül összetett szerkezet, amit nehéz javítani és ha már nagy a baj, akkor nem is lehet. Az új alkatrészek pedig sokkal többet kerülnek, mint a váltó olajok. Ezért inkább ellenőriztessük alkalmanként, hogy szükség van új olajra, ha valami szokatlant tapasztalunk a váltó működésénél!