Baleset

Míg pár évtizeddel ezelőtt alig lehetett gépkocsikat látni az utakon, és kisebb településeken szinte csodaszámba ment, ha elhaladt az úton egy autó, addig ma már az a feltűnő, ha pár pillanatra elhalkul az autómotorok zúgása.

A zsúfolt utakon pedig egyre gyakrabban történnek balesetek, és sok baleseti áldozat elég súlyos sérüléseket szenved el. Az ember egyik alapkötelezettsége, hogy ha ilyen esetet lát, akkor a sérültet ne hagyja ott, hanem ajánlja fel segítségét. Ez tulajdonképpen társadalmi elvárás, etikai szabály, amit sajnos nem mindenki tart be, ezért szükség volt arra, hogy törvény is előírja. A segítségnyújtás elmulasztása súlyos következményekkel járhat, amelyeknek a mértéke függ attól, hogy milyen állapotban volt az áldozat.

Ha saját maga is képes ellátni a sárüléseit, akkor nem áll fenn szabálysértés. A legsúlyosabb esetnek az bizonyul, ha maga a szerencsétlenség okozója hagyja el a helyszínt anélkül, hogy a baleseti áldozat számára bármilyen segítségnyújtást biztosított volna.