McKenzie módszer

A rendszeres és monoton munkavégzés sohasem egyszerű feladat, de mégis ez teszi ki az emberek többségének mindennapjait jelentős részben. A lelki fásultság mellett, ugyanakkor szembe kell még nézni az esetleges testi leterheltséggel is. A szervezet okos és ha nem használjuk ki a legtöbb funkcióját, akkor hajlamos arra, hogy az elhanyagolt szerveket elkezdje lebontani, hiszen így spórolhat azok fenntartásával. Bármilyen meglepő, de a fájdalom gyakran ennek a következménye. A folyamatos ülés a gerinc- és ízületi bántalmak melegágyát képezheti számos szempontból.

Vannak olyan előrehaladott esetek, amikor már csak a drasztikus beavatkozások segíthetnek műtétek formájában, de jobb ezeket lehetőleg elkerülni. A McKenzie módszert a Gyógytornászom budapesti rendelőjénél (0630 505 0503; 1027, Vitéz u. 9.) dolgozó gyógytornászok is alkalmazzák. A speciális terápia révén, a megfelelő diagnózis felállítása után, neki lehet látni a hatékony kezelés kidolgozásának és alkalmazásának.

Sok előnye van ennek az eljárásnak és pontosan ezek azok, ami miatt örömmel vetik be és a páciensek is kedvelik. A lényege a közös munka, hiszen itt nem csupán a szakember fog tevékenykedni, mert a betegeknek még jobban ki kell venniük a részüket a folyamatból, ha szeretnék visszanyerni az egészségüket a kívánt mértékben. A McKenzie módszer első lépése az állapotfelmérés. A hagyományos gyógytornával szemben, minden eset személyre szabott és a meglévő tüneteken keresztül a kiváltó okot célozza.

A terápia kidolgozója, Robin Anthony McKenzie felfedezte, hogy a mozgásszervi panaszok szinte mindegyike mechanikai eredetű és a járással, testtartással kapcsolatos. Ha sikerül a szervezetet megtanítani az ideális tartás elérésére, akkor a panaszok gyorsan enyhülnek és aztán megszűnnek. A javulás ugyanakkor a páciensre van bízva olyan formában, hogy a terapeuta nélkül végezhetőek a gyakorlatsorok odahaza. Ennél fogva a közös munka mindenkinek az alapvető érdeke és a javulás akár az első alkalmat követően érezhetővé válik. A lelkes feladatvégzés révén még a műtétek is gyakran elkerülhetők, ezzel jelentős traumától megkímélve a szervezetet.