NTAK adatszolgáltatás

A világ gyors ütemben változik és a különféle gazdaságok közötti verseny egyszerűen óriási. A turisztikai szektor területén nem véletlenül lépet be a „hadszíntérre” Magyarország, ugyanis hazánk kiváló potenciállal rendelkezik ezen a területen. De ez önmagában még kevés! A cél egyértelműen az ágazat további fejlesztése, amihez viszont segítségül kell hívni a modern technikai vívmányokat. Mondhatni, hogy a digitalizáció most jutott el arra a szintre, hogy akár valós idejű kimutatások készülhessenek a különféle mozgásokról. Persze, gondolhatná azt bárki, valahol joggal, hogy az állam csak szorosabbra akarja húzni a gyeplőt és jobban kézben tartani a vállalkozásokat, de egyértelműen a cél a fejlődés, amihez további finanszírozásokra van szükség.

A fejlesztések pedig egyedül akkor kerülnek majd jó helyre, ha van adat, amire támaszkodva azokat el lehet költeni. Személetes példa az, amikor valamelyik városban vagy vidéki településen egy gyakran felkeresett cukrászda, fagyizó közelében azért festik le a padokat vagy építenek parkot, játszóteret, strandot, mert látják az illetékesek, hogy erre megéri költeni, hiszen a befektetés megtérül.

A létjogosultsága tehát adott a fejlesztéseknek, de ezek miként történnek? Az MTÜ digitális adatszolgáltató platformja kötelező bevezetése több területen meghatározó. Ezért is fontos utánajárnia a vendéglátósoknak az NTAK adatszolgáltatásról. Az elmúlt években folyamatosan kitolták a határidőket. 2023. jan. 1-ről júl. 1-re módosították a bevezetés időpontját, de a jelenlegi állás szerint, egy újabb féléves csúszás került beiktatásra. A legújabb elképzelés szerint tehát, 2024. január 1-ig van haladék az adatszolgáltatásokra, ellenben a regisztráció az kötelező.

Ezek alól csak azok a vállalkozások kivételek, amelyek 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió Forintot. Megéri tehát figyelni a témában történő változásokat, mert azok döntő jelentőségűek lehetnek bizonyos üzletágakra nézve. Szerencsére vannak olyan kedvező árú megoldások, amikkel könnyen elvégezhető a kívánt adatszolgáltatás, miközben a költségek sem szöknek az egekbe. Ennek részleteiről a cmo.hu oldalon lehet informálódni.