szemműtét

Bár a szürkehályog műtét valóban rutineljárásnak számít manapság, azért fontos tudni, hogy az operáció utáni napok gondos tervezést igényelnek a páciensek részéről. Hiszen egy sor addig megszokott tevékenységet kell átvariálni, a mihamarabbi teljes gyógyulás érdekében. A műtét utáni teendők a kezelés típusától is függnek. Mégis vannak bizonyos szabályok, amiket mindenkinek erősen ajánlott betartani, aki átesett a szóban forgó szemműtéten. Az egyik leggyakoribb kérdés az operáción még nem átesett személyek részéről, hogy mennyire veszélyes maga az eljárás.

Nos, a szakorvosok mindenkit biztosítanak arról, hogy a – szakszóval élve- cataracta eltávolítása, bár némi kockázatot hordoz magában műtét lévén, de a rizikó elenyésző. A szürkehályog eltávolítása az egyik legsűrűbben végrehajtott szemműtét, ami világszerte emberek millióinak adja vissza a szemük világát. Mire is kell odafigyelniük azoknak, akik már átestek az alig 10 perces operáción? Jó, ha tudjuk, az orvosi intelmek pontos követése nem igényel közel megvalósíthatatlan önfeláldozást vagy lemondást a részünkről.

Viszont, ha betartjuk a szabályokat, csak az egészségünket és a lábadozás mihamarabbi végét szolgáljuk. Az első és legfontosabb teendőnk a szemünk minden körülmények közötti védelme, kímélése! Figyelem! A beavatkozást követő 3 napig nem érheti víz az operáció területét! A mosakodáshoz a 3 nap lejárta után is csak óvatosan lássunk hozzá. A sminkeléssel várjunk minimum 2 hetet, az első hajmosással 1 hetet.

A műtétet követő első hónapban ne emeljünk nehezet, a sportszenvedélyünket is csak módjával elégítsük ki. A szauna, illetve az uszoda meglátogatásával pedig legalább 30 napot ajánlott várni. A műtét után közvetlen a látás homályos lehet, így ajánlatos a klinikáról való hazaútról már előzőleg gondoskodni, illetve az sem árt, ha néhány napig a közvetlen környezetünkben tudhatunk valakit, aki segít a teendőink elvégzésében. Aktív sofőrök a műtét után akkor ülhetnek volán mögé, ha a látásukat már nem zavarja semmi.