társasházi biztosítás

Különálló ház tulajdonosaként csak a saját területünkért vállalunk felelősséget, míg a társasházak esetében nagyobb annak a veszélye, hogy valamilyen kár éri a lakástulajdonosokat, esetleg kártérítést kell fizetniük. A lakók ugyanis felelnek a közös helyiségek épségéért is. Egy népszerű befektetési tanácsadó szerint a Jókai utcai házomlás esete is rámutat a társasházi biztosítás fontosságára. Több példa van erre, az említett az egyik legsúlyosabb. Például egy társasház tetejéről lezúduló hótömeg több tízmilliós kárt is okozhat a tömb mellett parkoló autókban és ez még csak a kisebbik baj, mert személyi sérülések is előfordulhatnak.

Az említett esetekben, ha a társasháznak nincs felelősségbiztosítása, akkor a lakástulajdonosok tulajdoni hányaduknak megfelelő mértékben felelősek lehetnek a kárért, amit kötelesek megtéríteni. A részben a kiszámíthatatlan időjárás miatt napjainkban már elengedhetetlen, hogy minden társasháznak legyen társasház biztosítása, hiszen nem kizárólag az egyes lakások védelme lényeges, hanem a közös tulajdonban lévő helyiségeké is.

Újabb példa lehet, ha az épület tetejét megrongálja egy vihar, de nincs biztosítása, sem tartaléka, akkor a tető megjavítására hitelt kell felvennie, ami jelentősen megemelheti a közös költséget. Tulajdonképpen kétféle módon köthet biztosítást egy társasház. Általános módozat, hogy a lakók egyenként saját biztosítást kötnek a lakásukra, a társasház pedig biztosítási szerződést köt a közös használatban lévő helyiségekre.

De dönthetnek a lakástulajdonosok az úgynevezett teljeskörű társasház biztosítás mellett is, aminek a hatálya mindenre kiterjed. Ennek előnye az egyszerűbb adminisztráció, a gyorsabb ügyintézés. Továbbá, sokkal alacsonyabb lehet a biztosítás díjazása is, mert kedvezményekkel jutalmazzák a biztosítók, ha egy társasággal köt szerződést az egész társasház. Ahol rendelkeznek társasház biztosítással, 2-3 évente érdemes és ajánlott azt felülvizsgálni, nehogy az alulbiztosítás csapdájába essen a lakóközösség.