magánnyugdíjpénztár

A jövő mindenkit nagyon foglalkoztat, ami kicsit sem meglepő, hiszen ezen múlik, mi fog történni a későbbiekben. Amire általában a modern kor embere alapozni akar, az egyértelműen az anyagi jólét. Röviden pénzre van szükség, amiből akkor is meg lehet élni, amikor valaki már nem dolgozik. A nyugdíjrendszer pontosan erre született meg. Még mielőtt erre kitérnénk, nézzük meg mi volt előtte! A modernkori társadalomrendszerek időszaka előtt általában a családok saját maguk igyekeztek arról gondoskodni, hogy be legyen biztosítva a jövőjük.

Ennek eredménye volt a több gyermek vállalása, akik majd igyekeztek a későbbiekben támogatni a szüleiket. Ezt szüntette meg bizonyos szinten a nyugdíjrendszer. Ennek lényege, miszerint a jelenkori dolgozó tömegek befizetéseit azonnal szétosztják azok között, akik erre jogosultak. A költségek nem mennek be semmilyen alapba, hanem máris a megfelelő helyre jutnak, tehát a pénz forog.

A mostani munkásosztálynak ilyen formában a jövője azért kétséges, mert egyre kevesebb fiatal van, akik munkájukkal támogatni tudják majd a felépített rendszert. Nagy kérdés, hogy mi lesz néhány évtized múlva? A magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos félelmek sokakban megvannak még ma is, azt követően, ami történt a múltban. A pontos részletekről a grantis.hu oldalon lehet többet megtudni. Sokan úgy vélik ezt ellopták, megszüntették, mások szerint csak megvédték. Ami a lényeg, hogy a pénz jelentős része eltűnt.

A magánnyugdíjpénztár voltaképpen egy saját névre szóló számla, amire jövedelemarányosan lehet félretenni. A félreértés ott van, miszerint sokan azt hitték, hogy ez különálló rendszer, de valójában az állami szektor részeként született meg. Így volt lehetséges az összegek visszairányítása a megszokott rendszerbe, hacsak valaki másképpen nem nyilatkozott erről. A mostani megtakarítási módok, amilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla vagy a nyugdíjbiztosítás, már teljesen függetlenek, így azokhoz biztosan nem fér hozzá az állam. Természetesen fontos ezekről többet megtudni a kiválasztásuk előtt és csak ezt követően bármelyik mellett dönteni.