A sertés feldolgozása után nagy mennyiségű hús áll az emberek rendelkezésére, amelyből készíthetnek kolbászt, szalonnát és akár sonkát is. Azonban ezek elkészítéséhez egy olyan helyiségre van szükség, ami több napon keresztül tudja érlelni a húsokat. A kerti füstölő kiváló funkcióval rendelkezik, hiszen finom és ízletes füstölt húsok készíthetőek benne. A nyers húst pár napig pácolni kell, majd utána felakaszthatóak a füstölőben. A kolbászok az elkészítésük után azonnal beakaszthatóak. Fontos, hogy a füstölőben folyamatosan biztosítani kell a tüzet, hiszen másként a húsok nem készülnek el, megromolnak. A kerti füstölő működése rendkívül egyszerű. Az épület kis területet igényel. Az épület alján helyezkedik el a tűzrakó rész, ez felett található meg a húsok felakasztására alkalmas hely. Az épület zárt, így a húsok folyamatosan érlelődhetnek a füstben. A kerti füstölő felépítése nem igényel nagy kiadást, hiszen kevés alapanyagra van szükség a megépítéséhez. Érdemes kihasználni a füstölő előnyeit, hiszen így mindenki a maga ízlése szerint készítheti el a finom húsokat.