Dr. Szabó Antal szemész szakorvos

Bármelyik életkorban előfordulhat, hogy romlik a látás, ami miatt az érintettnek kezelésre van szüksége. A leggyakoribb látásjavító eljárás, életkor függvényében, a lézeres szemműtét és a műlencse beültetés. Dr. Szabó Antal szemész szakorvos részletesen ír erről a weboldalán. Viszont 18 éves korig nincs lehetőség látásélességet javító műtéti korrekcióra, mert addig a szem folyamatos fejlődésben, változásban van. Lényeges, hogy a fiatal páciens viselje a felírt szemüveget, mert ez javíthatja annak a lehetőségét, hogy később alkalmas legyen a szeme a lézeres szemműtétre.

Különösen fontos a szemüvegviselés pluszos dioptria esetén. 18-40 éves kor között, -12 és +6 dioptria között tökéletes megoldást jelenthet a FEMTO, LASIK, Zero-Touch vagy PRK lézeres látásjavító eljárások valamelyike. Gyakorlatilag, ebben a korban néhány perces operáció által a páciens megszabadulhat a szemüvegviselés nyűgjétől. 40-50 éves korban speciális, komplex eset is előfordulhat, amikor a látás már sem távolra, sem pedig közelre nem tökéletes.

Ilyenkor megoldást jelenthet a MONOVISION (olvasószemüveg) lézeres látásjavító kezelés. A műtét során a szemészek az egyik szemet a közeli, a másikat távollátáshoz korrigálják, így a két szem, az agy munkájának segítségével képes lesz együtt minden távolságra éles képet biztosítani. A kezelési lehetőségek tárháza tovább bővül a 40-60 éves személyeknél. Az említett látásjavító eljárások ennél a korosztálynál is nagyszerű eredményt hozhatnak, viszont nagy valószínűséggel, a páciensnek a beavatkozás után is szüksége lesz olvasószemüvegre.

Általában 40-50 éves kor között kezd kialakulni az úgynevezett időskori szemromlás, ami a szemlencse öregedésének tulajdonítható. Aki ebben a korban sem szeretné a távoli szemüvegét olvasószemüvegre cserélni, annak a trifokális műlencse beültetés jelent ideális választást. 60 év fölött a szakorvosok már nem végeznek lézeres szemműtétet, de azért az idősebb korosztály tagjai is élvezhetik a szemüvegmentes, kényelmes életet, trifokális műlencsével.