A köszvény kezelése

Az ízületek gyulladása mindig nagy fájdalommal jár, az érintett terület mozgatása is korlátozottá válhat. Bár a köszvény Magyarországon viszonylag ritka betegség, mégis az ízületi gyulladások legismertebb formája.

A köszvény gyógyszerekről és kezeléséről gyógynövényekkel nem tudunk túl sokat, hiszen a gyors és hatékony fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés érdekében gyakran a mellékhatásokkal járó gyógyszereket írják fel az orvosok. A betegség megelőzésére a köszvény diéta nagyon jó eredményeket mutat fel. Ez a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel által, az energiaszegény, vitamindús ételek fogyasztásával történik. A diéta célja a magas húgysavszint csökkentése a kis purintartalmú étrend betartásával.

Ha már megjelentek a köszvény tünetei, akkor is érdemes a kis purintartalmú, csökkent energiaszegény étrend betartása. A betegség tünetei az ízületek gyulladása, fájdalma, az ízület feletti bőr duzzanata, pirossá, fényessé, meleggé válása. A köszvény kezelése gyógynövényekkel is megoldható, nyírfalevél, csalán, körömvirág stb. teakeverék fogyasztásával.