Fali gázkazán
Fali gázkazán

A gázzal való fűtés egyik elengedhetetlen eszköze a kazán, ami révén teljesen kényelmesen lehet elérni az adott lakásban, házban az optimális hőmérsékletet. Az egyik legfőbb típusa ennek a fali gázkazán, ami egy olyan berendezés, amelyik valamilyen éghető gáz elégetésével hőenergiát termel.

A leggyakoribb típusok földgáz vagy PB gázzal működnek, de manapság kezd elterjedni a biogázos és a kohógázos változat is. A fali gázkazán a felszabaduló, kinyert hőt víz közvetítő közeggel juttatja el a távolabbi pontokra.

A csoportosítás leginkább a teljesítményre vonatkozik. Megtalálhatóak az erőművi kazánok, amik lehetnek 500 MW-sak is, és természetesen a háztartási lakásfűtő készülékek is, amelyek 12 kW-sak is lehetnek.

A fali gázkazán, ahogy azt a neve is mutatja, egyszerűen a falra szerelhető. Emiatt általában kis súllyal rendelkeznek és igen jó érintésvédelemmel vannak ellátva. Pontosan ezen adottság miatt a fürdőszobában is elhelyezhetőek. Főbb előny tehát a minimális helyigény és a kis súly. Hazánkban temérdek fajtát lehet beszerezni.