kötszerek

A sebkötözés helyes elvégzése nagyon fontos és nélkülözhetetlen lépés sérülés esetén. A nem jól megválasztott kötszerek még rosszabbá tehetik a seb állapotát. Ahhoz, hogy jól döntsünk, válaszolnunk kell néhány kérdésre, ami megkönnyíti a megfelelő kezelési forma megtalálását.

Két alapvető kérdés van. Az egyik, az, hogy szivárog-e a seb, a másik pedig, hogy van-e kellemetlen szaga, ami gyulladásra utal? Ezenkívül hasznos tudni, hogy milyen színű a seb és mennyire mély. Ezen információk birtokában egyszerűen kiválaszthatjuk a megfelelő kötszereket.

A műtéti seb az emberi test nagyon érzékeny és kényes része. Lehet kicsi és nem túl zavaró, valamint kiterjedt és makacs is. A seb megjelenését és gyógyulásának gyorsaságát nagyban befolyásolja a megfelelő sebkezelés és kötszerek használata.

Ez utóbbiaknak mindenekelőtt sterilnek kell lenniük, és lehetőleg nem szabad szőtt szövetből vagy gézből készülniük. A kötszerek méretét a seb és a váladék méretéhez kell igazítani, így a baktériumok és mikrobák nem tudnak bejutni a sebbe.