Fák metszése

„Mindennek rendelt ideje van” – mondja a Szentírás. Ez valóban így van, hiszen nem jó, ha valamit túl korán végzünk el, de akkor sem jó, ha túl későn fogunk hozzá.

A fák metszése szintén idesorolható. Mindegyik fát más és más időben kell metszeni, sőt, ennek időpontja akkor is változik, ha a felesleges ágak eltávolításával más célt szeretnénk elérni. Ha a fa ellenállóssága a cél, akkor érdemes a rügyfakasztás után végezni a metszést, mert ilyenkor kicsi a fertőzések kockázata.

Időnként nem árt a fák növekedési erejéből visszavenni, mert különben egy jó terméshozam esetén, a hosszú és vékony ágak letöredeznek. Ebben az esetben az energiát a levágott ágak pótlására fordítják. A fák metszése a terméshozam szabályozását is megcélozhatja. Ezt közvetlenül a virágzás után kell végrehajtani, amikor egyértelművé válik, hogy melyik virágok maradtak meg az esetleges fagyok után is. Amennyiben a cél csupán a fa szellőssé tétele, akkor érdemes ősszel megritkítani a fák ágait, ami azért is előnyös, mert sok fertőzött részt is eltávolíthatunk.