kompresszor

Vannak bizonyos munkák, amiket minden további nélkül el lehet végezni a ház körül, viszont, ha van a sufniban egy kompresszor, azzal minden bizonnyal sokkal könnyebben és hatékonyabban dolgozhatunk. A kompresszorok a levegő sűrítésével segítenek különféle munkák elvégzésében. Felfújhatjuk az autó, a motor és a bicikli kerekét is.

Egy kézi pumpával ez jelentősen több időt és energiát igényel. Nem beszélve arról, hogyha egy gumicsónakot vagy nagyobb medencét szeretnénk mihamarabb felpumpálni. Milyen kompresszort érdemes otthonra választani és melyik teljesít jobban ipari környezetben? Alapvetőleg kétféle változat közül választhatunk, mégpedig száraz és olajkenéses típusokkal. Az előbbinek szerényebb a teljesítménye és az élettartama sem olyan hosszú, mint az utóbbié, viszont a ház körül ezek is bőven megfelelnek.

Egy olajkenéses teljesítményét egyébként is nehéz lenne kihasználni a fent említett feladatokkal. Kerítésfestéshez és bizonyos légszerszámok működtetéséhez bőven megfelelő a száraz kompresszor. A házi felhasználás mellett, gyakran találkozhatunk ilyen szerkezetekkel fogorvosi rendelőkben és kozmetikai szalonokban is. Az olajkenéses változatok inkább ipari környezetben, autószerelő műhelyekben képesek megvillantani a teljesítményüket. Ezen kívül találkozhatunk még a dugattyús, illetve a csavarkompresszor elnevezéssel. A dugattyús főként barkácsfeladatok alkalmával bizonyul hasznosnak, mint például a kerítésfestés, mivel kisebbek és könnyebben mozgathatóak.

A csavarkompresszor teljesítménye, illetve méretei már túlmutatnak a hobbi felhasználáson, amiből akár 10–20 lóerős is beszerezhető. Vásárláskor fontos figyelembe venni a szívott teljesítményen kívül a nyomáson mért légszállítást is. Ez kompresszortól függően általában a szívott teljesítmény 60-75%. A hagyományos elektromos kompresszorok mellett, ezen a téren is megjelentek a rendkívül mobilis akkus változatok, amelyekből a legkisebbek akkorák, mint egy csavarozógép. Egy hosszabb motoros vagy biciklitúrán életmentő megoldást jelenthetnek defekt esetén.