Egyéni családállítás

A legelső és a legnagyobb hatást képviselő mikrokörnyezete minden embernek a családja vagy a nevelőinek köre. Az alap értékek és az attitűdök nekik köszönhetően alakulnak ki és erősítődnek meg. Az egyéni családállítás alkalmával gyakran látni, hogy valójában az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora erővel hatnak rájuk a kimondott és kimondatlan hétköznapi szabályok.

Egyes családokban az a fontos, hogy miképpen mutatják magukat a nagyvilágnak, másoknál viszont az a fontos, hogy az otthon töltött idő tartalmas legyen. Azonban mindenhol felüti magát egy-két olyan probléma, amelyet megoldatlannak érez a mai napig is az, aki az egyéni családállítás középpontjában áll.

Ez a gyakorlat azonban nemcsak a gondokat képes kidomborítani, hanem azokat az okokat is, amelyekről lehet, ha nem is volt tudomása az illetőnek. Nagyon fontos azonban az, hogy nem a régi problémákat oldja meg az egyéni családállítás, hanem a jelen pillanatban adódó gondokat próbálja feloldani az azt okozó viszonyok megismertetése által.