Bár egykor unalmas alapanyagnak számított, a fiatal gasztronómusok új generációja egyre inkább ráébred az olajos hal konzerv elképesztő egészségügyi előnyeire. A divatos tonhal-, lazac- és szardínia konzervek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a fiatalok körében. Miért történik ez?
A magyarázat nagyon egyszerű. A halfogyasztás egészségügyi előnyei széles körben ismertek. Hogyan viszonyul az olajos hal konzerv tápértéke a friss változatokhoz?
A konzerválási folyamatnak köszönhetően, a tápanyagszint viszonylag stabil marad, így a konzerv mindenképpen egészséges választás. A friss halhoz hasonlóan, ez is gazdag forrása a sovány fehérjéknek, az Omega-3 zsírsavaknak, a D- és B12-vitaminnak, valamint az olyan ásványi anyagoknak, mint a vas, a cink és a kolin.
A zsírsavak azért fontosak, mert táplálják a szív egészségét és az agyműködést, valamint gyulladáscsökkentő hatásúak. A kolin pedig, bár kevésbé ismert, elengedhetetlen a jó memóriához. A jelenlegi megélhetési költségek mellett, az olajos hal konzerv azért is nagyszerű választásnak bizonyul, mert megfizethető.