D-Vitamin

Nem meglepő, hogy a szakértők gyakran ódákat zengnek a vitaminok fontosságáról. Számos, a szervezetünkben zajló folyamatnak a kulcsát képezik. Aki vitaminhiányban szenved, azt könnyen utolérik a betegségek, legyengül, étvágytalanná válik és még sokáig lehetne sorolni a különféle tüneteket.

A D-Vitamin egészen különleges csoportba tartozik, mivel a szervezetünk képes előállítani a napfény hatására. Már félóra is elég ahhoz, hogy hozzájussunk a napi D-Vitamin szükségletünkhöz.

Többek között ezért van az, hogy a napsütéses időszakban sokkal ritkábban szenvedünk a náthától. Erősíti az immunrendszert, segíti a foszfor és a kalcium felszívódását a szervezetben.

A D-Vitamin hiány különösen gyerekkorban, de az idősek körében is komoly következményekkel járhat. A gyerekek esetében azért, mert jelentős szerepe van a csontok megfelelő fejlődésében. Felnőttkorban pedig a súlyos D-Vitamin hiány miatt csontlágyulás is kialakulhat. A téli időszakban kevesebbet süt a Nap, viszont táplálék formájában is pótolható.