naperőmű

A megújuló energia kifejezés hallatán a legtöbben először a Nap erejét hasznosító üzemekre, berendezésekre gondolunk. Azonban a naperőmű mellett, egyéb  ilyen jellegű alternatívák is léteznek, úgymint a szél- vagy a víz erejét „munkába fogó” erőművek.

Az előbbi vívmány előnyeiről akár napestig is beszélhetnénk, hiszen a pozitív hatásai elképesztők. Amellett, hogy a naperőmű üzemeltetése fejleszti a gazdaságot, roppant környezetbarát is, arról nem is beszélve, hogy a kezdeti befektetés után nem kell fizetnünk ez előállított energiáért.

Ez hosszútávon garantáltan megtérül mindenkinek. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy a naperőmű alkalmazásának vannak hátrányai is.

Mivel a technikai éltető ereje a Nap, könnyen előfordulhat, hogy az évszakok váltakozásaiból kifolyólag ez a hatás nem mindig képviselteti magát elég erőteljesen. A legnagyobb bökkenő azonban még mindig a költségek háza táján keresendő – persze nyilván ez az összeg, amint a vívmány szélesebb körben elterjed, jóval alacsonyabb lesz.