hisztamin intolerancia

A probléma leginkább a fiataloknál és a középkorúaknál fordul elő. A hisztamin intolerancia abban az esetben alakul ki, ha a termelt vagy bevitt mennyiséget a szervezet nem képes eléggé lebontani. A legjellemzőbb tünetei közé tartozik a bőrviszketés, a csalánkiütés, a fejfájás, a haspuffadás, a székrekedés és a heves szívdobogás.

A panaszok általában étkezés után jelentkeznek. Annak érdekében, hogy hamarabb megtudja azt, milyen étel áll a háttérben, érdemes gasztroenterológus segítségét kérni. Sok olyan élelmiszer létezik, amelyekben nagymértékben jelen van a biogén amin. A hisztamin intolerancia megelőzése céljából, ezeket az ételeket mértékkel javasolt fogyasztani. Ilyen például a tojásfehérje, a savanyú káposzta, a szójaszósz, az érett sajt, a szalámi, a hagyma- és mogyorófélék.

A ritkább panaszok közé sorolható a szédülés, a magas vérnyomás, illetve a szapora pulzus. Az orvosok általában kizárásos alapon állítják fel a diagnózist. A hisztamin intolerancia fennállásának esetén, az étkezési szokások megváltoztatására lesz szükség.