Hogyan készül a fehér rum?
Hogyan készül a fehér rum?

Ha édességről van szó, mindenkinek a cukor jut azonnal az eszébe. Ez érthető, hiszen cukor nélkül nem lehetne részünk olyan csodálatos dolgokban, mint a habcsók, vattacukor, vagy éppen a fehér rum.

Igaz, hogy a rumot nem cukorból készítik, hanem a cukor gyártásából visszamaradt melaszból, de tény, hogyha nem lenne cukor, akkor melasz sem. A cukor kinyerése legnagyobb mértékben cukornádból történik. Ez a növény eredetileg Délkelet-Ázsiából származik.

Jellegzetessége, hogy nagymennyiségű cukrot épít be a szöveteibe a fotoszintézis következtében. Manapság nemcsak egyféle cukornád létezik, nagyon sok nemesített fajtát hoztak létre a gazdaságos termesztés érdekében.

Amikor learatják a nádat és elszállítják a malomba, első lépésben összedarabolják és összetörik, hogy a nád levét ki tudják nyerni. Miután kinyerték ezt a levet, elkezdik megtisztítani. Elsőként egy sárnak nevezett anyagot választanak ki, amit trágyaként hasznosítanak. Másodjára pedig marad a melasz, amit többek között fehér rum előállítására használnak.