babák
babák
Babák

A gyerekeknek már nagyon hamar kialakul az érdeklődési körük. A kislányok közül sokan még menni, beszélni sem tudnak, de már megfigyelik az édesanyjukat és babák segítségével próbálják megismételni, leutánozni, ahogy róluk, illetve a családról gondoskodnak.

Pelenkázzák, etetik, öltöztetik vagy éppen úgy tesznek, mintha megszidnák őket, közben nagyon élvezik, hogy a felnőttek szerepébe bújhatnak. Ez már gyakorlatilag ősidők óta így van, csak az változott az évek során, hogy milyen babák állnak az apró hölgyek rendelkezésére.

A kukoricacsőből készült, majd később a porcelán babák szerepe is ugyanaz volt, ahogy ma is ez a modern, sok esetben már énekelni, beszélni és mozogni tudó változatoké is. Tehát nagyon fontos, hogy a kislányoknak elérhetőek legyenek a babák, de persze nem szabad erőltetni, hogy azokkal játszanak.

Egyeseknek csak később jön el az időszak, amikor szeretnének az anyukájukra hasonlítani és akkor majd maguktól fogják keresni a babák „társaságát”. Ha pedig látjuk, hogy szívesen tetszelegnek a szülő szerepében, akkor szerencsére ma már babák hosszú sorából válogathatunk a számukra, így akár arra is odafigyelhetünk, hogy milyen példát mutatunk a kicsiknek ezen játékszerek által.

Vannak már színes-bőrű, molett, mozgássérült babák is, így megmutathatjuk a gyerkőcöknek a világ sokszínűségét és tökéletlenségét is. Ez szintén fontos lehet a későbbiekben, nehogy azt gondolják, hogy csak tökéletes alkatú, bőrű, frizurájú babák és ezzel együtt emberek léteznek, vagy annak kellene lenni mindenkinek, hiszen ez közel sincs így.

Az élet nem tökéletes, erre már nagyon korán rá lehet vezetni a kicsiket és akkor sokkal könnyebb lesz az életük a későbbiekben is, illetve talán magukkal, másokkal szemben sem lesznek túlzott elvárásaik.

Ebből is látszik, hogy milyen fontos szerep jut a babáknak, tehát érdemes odafigyelni a kiválasztásukra és legalább néha nekünk, szülőknek is leülni az apróságokkal együtt játszani és így, a hozzájuk legközelebb álló módon tanulni a világ dolgairól.